Европарламентът ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС

Паралелно в Киев документът подписа и президентът на страната Петро Порошенко

Европейският парламент гласува с мнозинство ратифицирането на Споразумението за асоцииране на Украйна с Евросъюза, което включва и създаване на зона за свободна търговия.

Народните представители в Киев приеха документа по същото време, като процедурата бе излъчена пряко чрез жива видео-връзка между украинската столица и Страсбург.
535 депутата в ЕП гласуваха „За”, 127 „Против”, а 35 се въздържаха.

„Това е исторически момент”, посочи председателят на ЕП Мартин Шулц.

В Киев Веднага след като украинският парламент ратифицира Споразумението и то беше подписано от председателя на парламента Александър Турчинов, документът беше предаден на президента, който незабавно го подписа.

Така Украйна ще започне по-задълбочено взаимодействие с ЕС в най-различни сфери. Основна стъпка пред украинското правителство ще бъде да се синхронизира законодателството с европейското. Споразумението ще позволи на украински стоки да навлязат в европейския пазар. На срещата между министрите на ЕК- Украйна и Русия, която се състоя днес в Брюксел, стана ясно, че договорът за свободна търговия между ЕС и Украйна ще бъде отложен за 31 декември 2015 г.

Тази стъпка на украинските и европейските власти ще способстват за създаването на обединение, което ще се основава на общи ценности, засилване на икономическите и търговските отношения, усилено сътрудничество в съдебната система, правата на човека и безопасността.