САЩ се присъединяват към санкциите на ЕС срещу Русия

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че новите санкции против Русия ще бъдат въведени съвместно от Белия дом заедно с Европейския съюз на 12 септември


Тези мерки ще увеличат политическата изолация на Русия, както и икономическата цена за нея, особено в сектори, които са важни за президента Владимир Путин и хората от обкръжението му", заяви Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Той не пропусна да уточни, че подробностите по тези нови санкции ще бъдат обявени в петък.

Съединените щати следва да наложат санкции срещу Сбербанка и затягане мерки срещу други руски банки, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

По-рано бе съобщено, че новите санкции на ЕС срещу Русия ще се отразят на банките, които вече са обхванати от ограничения. По този начин, нови ограничителни мерки засягат Сбербанк, ВТБ, ВЭБ, Газпромбанк и Россельхозбанк.

Новият пакет от санкции срещу руския енергиен сектор, който е разработен от Европейския съюз в сътрудничество със САЩ, са свързани с пълната забрана за европейски и американски компании да провеждат проучвателно сондиране в Руската Арктика, дълбоки водни и шистови залежи. Това  съобщава Bloomberg, позовавайки се на три независими източници, запознати със същността на предложените санкции.

Агенцията отбелязва, че нито една компания извън ЕС и САЩ не притежава нужната технология за дълбоководно сондиране или фракинг. Това ще сложи кръст на мечтите на Русия да разнообрази добива на нефт и газ. В тази стратегия са привлечени Exxon Mobil, BP и други.

Предложените санкции не се отнасят за сондиране и добив сушата и плитки вътрешни морета. Повечето от тези находища в Русия са разработени преди десетилетия и в средносрочен план ще изчерпат резервите си.

В сряда беше съобщено, че делегатите от страните на Европейския съюз в Брюксел, за трети път отлагат публикуването на информация за нови санкции срещу енергийните, банкови и финансови сектори от руската икономика в официалния вестник на ЕС, след което те автоматично ще влязат в сила. Мерки, чието съдържание все още остава загадка, бяха договорени по време на среща на 8 септември.

Обама намекна, че санкциите могат да бъдат отменени, ако продължи примирието в Източна Украйна.

Френският президент Франсоа Оланд изрази готовност да организира заедно с германския канцлер Ангела Меркел нова среща между държавните глави на Украйна и Русия - Петро Порошенко и Владимир Путин.