ЕС с принципно споразумение за по-тежки санкции срещу Русия

Решението ще бъде обявено в понеделник сутринта

Нови, по-тежки икономически санкции срещу Русия заради намесата й във войната в Украйна одобриха посланиците на 28-те държави членки на Европейския съюз, предаде „Ройтерс”.

„Има споразумение по принцип за нови санкции и официалното решение ще бъде взето в понеделник чрез писмена процедура", заяви за АФП анонимен дипломатически източник. По думите на източника от Европейския съвет „пакетът от санкции е готов, но ще се дообработи през почивните дни и решението ще бъде обявено в понеделник сутринта.

Санкциите обаче може да бъдат суспендирани, ако прекратяването на огъня между Киев и проруските бунтовници, договорено в петък, се задържи и Москва изтегли войските си от Украйна, заявиха дипломати, цитирани от „Ройтерс”.

По-рано тази седмица Европейската комисия обяви, че новият пакет ще допълни санкциите, приети на 31 юли, и ще засегне пазара на капитали, отбранителния сектор, стоките и технологиите с двойно предназначение. Новите санкции може да засегнат „ГазпромБанк” и „Газпром Нефт”, за които ще бъде ограничен достъпът до европейски заеми.

Според документ на Европейски съвет решението за санкции бе възложено на Комитета на постоянните представители на ЕС.

В петък ЕС съгласува новия пакет от санкции, в който е разширен „черният списък” на лицата от Русия и Украйна, които ЕС смята за отговорни за ескалация на насилието в източна Украйна. Пакетът включва и ограничаване на достъпа до капиталовите пазари, военната продукция, стоките и технологиите с двойно предназначение.

Според председателя на Еврокомисията Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман Ван Ромпой „новият пакет от санкции ще увеличи ефективността на вече приетите мерки”. „Той също подкрепи принципа, че санкциите на ЕС са насочени към промяна на позицията на Русия за действията в Украйна”, отбелязват двамата, цитирани от ИТАР-ТАСС.