ЕС решава изпълнението на санкциите срещу Русия

Днес посланиците на страните от ЕС в Брюксел ще проведат среща, на която трябва да решат дали да одобрят или да отложат въвеждането на новите икономически санкции срещу Русия

ЕС изготви нови наказателни мерки, но в понеделник европейските страни не успяха да постигнат консенсус дали те да бъдат приложени. Причината за колебанието е съпротивата на няколко държави от ЕС срещу новите санкции, както и постигнатото примирие в Източна Украйна, което според Брюксел и Вашингтон остава в сила въпреки спорадичните сражения в района.

Във вторник САЩ заявиха, че примирието в Украйна „като цяло се спазва” и че решението за налагане на допълнителни санкции срещу Русия ще зависи от това, което се случи в следващите няколко дни. По време на изявление пред медиите говорителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф посочи, че примирието, което бе сключено в петък между Киев и проруските сепаратисти, в общи линии се съблюдава въпреки данните за няколко атаки с миномети и огнестрелно оръжие, както и за засилване на сраженията в Луганск и Донецк.

Харф посочи, че във връзка с украинската криза Вашингтон подготвя нови мерки за задълбочаване и разширяване на санкциите срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия. Тя подчерта, че САЩ наблюдават отблизо ситуацията в Източна Украйна и ще решат дали да въведат допълнителни санкции срещу Москва в зависимост от събитията през следващите дни. Говорителят на Департамента посочи още, че САЩ съгласуват мерките в сътрудничество с ЕС.