Обама: САЩ ще ръководят широка коалиция срещу "Ислямска държава"

Американския президент разкри в обръщение към нацията стратегията на САЩ срещу "Ислямска държава"

От предварително оповестени извадки от обръщението се разбра, че САЩ ще поведат широка коалиция срещу ислямистката групировка, тъй като Америка има капацитета и волята да мобилизира света срещу тероризма.

Очаква се да бъдат одобрени и първите удари.

Обама обяви, че целта е пълно унищожаване на групировката "Ислямска държава". Той обаче подчерта, както и в предишни свои изказвания, че това няма да бъде нова война в Ирак, а антитерористична операция, каквито Вашингтон вече е провеждал.

От речта стана ясно, че няма да бъдат изпращани американски войски за сухопътни операции.

Обама припомни своя основен принцип като президент, а именно - ако заплашваш САЩ, няма да имаш покой и сигурност.

Американският президент припомни, че не само Ирак, но САЩ също са дали жертви, сред които и двамата обезглавени от терористите журналисти. Той подчерта, че наред с иракчани и сирийци, много американци са в риск от атаките на групировката.

По-рано, при среща с конгресни лидери, Обама е заявил, че иска правомощия, за да предприеме действия и да унищожи „Ислямска държава".

Президентът е попитал и Конгреса да му предостави власт САЩ да въоръжават и обучават умерените сирийски бунтовници за борба с „Ислямска държава".

Обама вече бе критикуван заради пресконференцията, по време на която откровено призна пред пресата, че страната няма стратегия срещу групировката.

Франция обяви готовност да се включи в коалицията и да участва във военновъздушни удари.