Барак Обама: Няма да позволим ислямски халифат в Ирак

Днес Пентагонът нанесе втора серия удари

“Няма да позволим да се създаде ислямски халифат в Сирия и Ирак.” Това каза Барак Обама пред в. “Ню Йорк таймс”, цитиран от световните агенции.

Президентът на САЩ посочи, че е склонен да обмисли по-голяма употреба на военни удари в Ирак, за да отблъсне ислямските екстремисти, но изключи изпращане на войски в страната. Ударите нямат краен срок, всичко зависи от ситуацията, каза Обама.

В четвъртък той разреши нанасянето на прицизни въздушни удари по джихадистите от “Ислямската държава” в Северен Ирак, за да се предотврати евентуален “геноцид” срещу малките религиозни общности и да се защитят американските служители, работещи в Ирак. Днес Пентагонът нанесе втора серия удари.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пък призова за спешни мерки за опазване на културното многообразие в Ирак и за защита на християнските, кюрдските и язидските общности.

Днес стана ясно, че бойците на “Ислямска държава” държат в плен 100 жени от язидите. Те заплашиха също, че ще “освободят” Истанбул, ако Турция не престане да спира река Ефрат към Северна Сирия. Използването на водите на реката е въпрос, по който периодично възниква напрежение между Турция, Сирия и Ирак от 70-те години насам.