България подкрепи Провинция Баден-Вюртемберг за Контактно звено за Дунавския регион

Това е най-разумният избор, каза зам.-министър Чобанова

България подкрепи Провинция Баден-Вюртемберг в кандидатурата й за Контактно звено за Дунавския регион на срещата между Danube Programme Task Force (комитетът, който включва представители на всички страни от Дунавския регион) и Националните лица за контакт по Дунавската стратегия. Срещата бе организирана от Главната дирекция „Регионална и градска политика” на Европейската комисия.

Считаме, че Провинция Баден-Вюртемберг притежава сериозни предимства пред останалите кандидати за Контактно звено за Дунавския регион. Тя е натрупала значителен опит, развила е мрежа от контакти и е изградила административен капацитет чрез действащия в Щутгарт Danube Service Office и своето постоянно правителство в Брюксел. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова след гласуването за избор на Контактно звено за Дунавския регион. При гласуването за институция-домакин, България, представлявана от заместник-министър Чобанова, подкрепи Провинция Баден-Вюртемберг.

При решението си българската страна е взела под внимание заложените в програмата на Провинцията комуникационни инструменти, улесняването на хоризонтални дейности, плануваната подкрепа при организирането на годишния Форум през 2015 година, както и осигуряването на платформа за участие на гражданското общество. Отчитаме  стратегията на Баден-Вюртемберг за създаване на допълнителни синергии и плавно въвеждане на новата структура на управление в полза на всички дунавски страни, отбеляза още Чобанова.

От приемането на стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион Провинцията е активен участник в нейното прилагане и има подкрепа както от страна на правителството на Провинцията, така и от местния парламент, подчерта Чобанова. Заместник-министърът отбеляза, че гласът от българска страна за тази кандидатура е глас за повишаване на ефективността при прилагането на Дунавската стратегия и пълноценното регионално развитие на региона.

Другите кандидати за домакин на Контактното звено бяха Министерството на външните работи и търговията на Унгария, кметството на Виена и консорциум, състоящ се от кметствата на Букурещ, Братислава и Deloitte Central Europe Limited.