Дунавската стратегия включва 250 наши проекта

Туризъм

10-05-2010, 14:35

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Възможно е бъдещите мостове над Дунав между Силистра и Кълъраш и Оряхово и Бекет да се финансират с евро пари по линия на Дунавската стратегия,

каза в Русе регионалният министър Росен Плевнелиев по време на конференция, посветена на европейската инициатива.
ЕК е отделила около100 милиарда евро за развитието на Дунавската стратегия, каза европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан,но се използват едва 3 до 6 % от транспортния капацитет на Дунав и ЕК цели рязко повишаване на този показател.
Консултациите за стратегията ще продължат до началото на лятото, като заключителното събитие е планирано да се състои в Румъния през юни. Комисията ще предложи план за действие и система за управление, които се очаква да бъдат приети официално от държавите-членки в началото на 2011 г.
Визията на страната ни за Дунавската стратегия включва 250 проекта на общини и региони у нас, каза Плевнелиев. Конференцията в Русе е четвъртото от поредицата консултантски събития с около 400 участници от всички дунавски държави.
Дунавската стратегия ще представлява възможност за справяне със значителните социално-икономически различия в региона. Тя ще покрие редица теми в различни области- транспорт, енергетика, околна среда, предотвратяване на рискове, социално-икономическо развитие, образование и култура.
Стратегията ще бъде основана на "макрорегионален подход" - нов метод на работа в ЕС, който цели да засили сътрудничеството и съгласуваността между различните политики и да координира усилията на широк набор от заинтересовани страни (включително регионите, общините, международни организации, финансови институции, социално-икономически партньори и гражданското общество).