Проф. Михаил Константинов: Лошо, ако след 5 октомври се окажем без ново правителство

В такъв случай ще продължи да управлява служебният кабинет

Предизборната кампания може да повлияе на класирането на две от по-малките партии, за които не е ясно отсега влизат ли в парламента, или не. Но на първите пет партии тя няма да повлияе особено, заяви проф. Михаил Константинов пред в. „24 часа”. Той нарече „безобразна” българската изборна практика, според която един човек може да се кандидатира в два района. „Такава нещо - да висиш на два клона, по света няма. Означава, че по предварителна заявка смяташ да излъжеш своите избиратели поне в единия район, а може да се окаже, че и в двата.Този изборен "специалитет" е по желание на партийните елити. Той е подигравка с българските избиратели, затова трябва да се махне от Изборния кодекс”, категоричен е професорът.

Той подчерта също така, че ако не бъде реализиран нито един от възможните сценарии за коалиране между партиите, след 5 октомври ще продължи да управлява това служебно правителство. Другият вариант е президентът да назначи ново, което, по думите му, едва ли ще стане.

Константинов допълни, че тези избори ще са по-скъпи от досегашните, но поскъпването няма да е драстично. „Всички избори по принцип са малко по-скъпи от предходните, защото хората, които ги правят, с всеки вот искат все повече и повече пари. Официалните пари ще поскъпнат може би с 2-3 милиона, а неофициалните - може би с десетина милиона”, разясни политологът.