Проф.Михаил Константинов: Българската изборна система е много добра

За малко да направим нов гаф – с избора на нов член на ЦИК

Радвам се, че идеята за министър на изборите беше оттеглена. Първо – този министър нямаше какво да прави, дори ако това е най-добрият изборен експерт на света. Второ – създавайки такъв пост ние имплицитно признаваме, че нещо ни куца с произвеждането на изборите. Това каза математикът и бивш член на ЦИК, експерт по изборни въпроси проф. Михаил Константинов в предаването „Денят започва“ на БНТ.

„Българската изборна машина е много добра, една от най-добрите в света. Българската изборна администрация е една от, бих казал, близки до идеалното състояние администрации. Ние правим по-добри избори, отколкото повечето бели държави по света. Тук очаквам възражение: „купуването на гласове“ – то няма отношение към изборната система“,поясни проф.Михаил Константинов.

Българската изборна система е много добра. В този смисъл да си оставим нещата, както са си и аз се радвам, че тази идея беше оттеглена“, категоричен беше експертът по изборни въпроси и бивш член на ЦИК.

„За малко да направим нов гаф – с избора на нов член на ЦИК. Изборният кодекс е направен така глупаво, че не казва ясно какво трябва да се направи, но там поне е казано колко члена има ЦИК и е съвсем ясно, че няма как да се избере по този начин нов член на ЦИК. Така че леко настъпихме „мотиката“, но се върнахме на време и аз пожелавам повече гафове да няма“, подчерта експертът по изборни въпроси проф. Михаил Константинов.