И проф. Михаил Константинов прогнозира един мандат повече за ГЕРБ

"Очевидно, че победителят е ГЕРБ(...), независимо, че са в опозиция", категоричен е математикът

ГЕРБ взима един мандат повече на евроизборите от БСП. Зад тази прогноза застана и математикът и специалист по изборни процедури проф. Михаил Константинов, който днес гостува в студиото на bTV.

По думите му свои представители ще изпратят най-вероятно 5 или 6 партии и коалиции. Професорът даде два варианта за разпределението на гласовете: 6-5-3-2-1-0 или 6-5-3-1-1-1.

И в двата случая най-много депутати ще излъчи ГЕРБ. Евентуалната разлика в разпределението на последните три места зависи от резултата на АБВ, чийто един депутат евентуално може да дойде от „България без цензура”.

На въпрос кой в крайна сметка е победителят при прогнозата, в която БСП и ДПС вземат 8 места, Михаил Константинов отговори красноречиво: „Очевидно, че победителят е ГЕРБ. Както и на предишните избори, независимо, че са в опозиция.”

Мнението му е, че макар че на изборите всички ще се обявят за победители, резултатът едва ли ще предопредели евентуален предсрочен вот. В крайна сметка обаче „Атака”, „няма значение дали някой и друг депутат ще премине където и да е”.

Предвижданията на математика за избирателната активност на 25 май са за приблизително 50 на сто от имащите право на глас. Според него до изборните урни ще отидат между 2 800 000 и 2 900 000 души (при под 6 000 000 реални гласоподаватели). „Това е нормална активност, в доста други държави е по-ниска”, напомни професорът.

В зависимост от избирателната активност, „цената” на един мандат ще бъде между 150 и 180 хиляди гласа.

Заради възможностите на преференцията има напълно реална вероятност листите да бъдат пренаредени от гласоподавателите и водачът им да бъде друг, а не партийно посоченият. „При 5-процентен праг е достатъчно 9-10 000 души да посочат друг кандидат”, уточни той.

Проф. Константинов обясни: „Давам конкретен пример – една партия събира 200 000 гласа, което е за един евродепутат. За да може 17-ия да стане първи, трябва да има 5 на сто или 10 000 гласа. Това е напълно постижимо”.

Колкото до ДПС, според него, противно на общоприетото мнение, етническата партия ще трябва да се постарае, за да вземе предвижданите три мандата: „Те наистина са най-мобилизирани, но ако се четат проучванията едно към едно, те сочат 2 мандата. Бих заложил на 3, но сега, през последния месец, трябва да се скъсат от бачкане. За 4 мандата е изключено”.

На въпрос коя ще бъде голямата изненада на изборите, гостът отговори: „Ако е чиста, хубава и европейска”.