България трудно ще излезе от кризата, в която я вкараха социалистите

КТБ беше съсипана с дейното участие на няколко държавни институции, заяви Георги Марков

Следващият кабинет трябва да положи много усилия да изведе страната от кризата, в която я вкараха социалистите. Това каза пред Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия. „От една страна трябва да се извърши, без всякакво съмнение, реформа на сектор „Сигурност”, където по-безпрецедентен начин социалистите, ДПС и „Атака” се опитаха да отнемат на практика конституционни правомощия на държавния глава в качеството му на главнокомандващ и председател на Съвета за национална сигурност.

Ще се хвърлят неимоверни усилия в областта на здравеопазването, където нещата са фатални – този път трябва да се намери верният министър и се надявам Борисов това да го постигне”, каза Марков. По думите му страната  трябва да бъде  извадена  от невероятната изолация, в която практически се намира от една година. 

„Надявам се, че следващото правителство ще има мнозинство от 121 депутати, което да му гарантира самостоятелен кворум и възможност 120 депутати да направят искане следващите избори да бъдат за Велико Народно събрание. Темата за нова Конституция трябва да бъде започната като дискусия, а докъде ще стигне - бъдещето ще покаже.

Ако служебното правителство не успее, следващото правителство трябва да реши въпроса с КТБ , защото тя беше съсипана с дейното участие на няколко държавни институции”, обясни Георги Марков.

„Вярно е, че по банковото законодателство правителството няма преки ангажименти и към търговските банки, но по Конституция то отговаря за вътрешната политика и трябва да изпълни директивите на ЕС и да гарантира поне влоговете и изплащането им на гражданите.  Това не може да бъде разтакавано безконечно. Волята на европейското законодателство е вложителите с до 100 000 евро да бъдат не само защитени, но да бъдат в бързо време обезщетени, а не в неопределено време след месец или години”, каза още Георги Марков.