БНБ може за няколко дни да отвори КТБ оздравена, твърдят протестиращите

Искаме да покажем, че не може да бъдем мамени, заяви Борис Михайлов

Днешният протест на вложителите в КТБ  е организиран в социалните мрежи и не мога да кажа колко души ще се включат в него. Предполагам, че ще дойдат много повече от предния път. Сега организираме протести и в страната и предпоагам, че и там протестиращите ще се увеличават с всеки ден, ако въпросът с КТБ  не се реши от Българската народна банка. Това каза пред Bulgariautre.bg Борис Михайлов от Организационния съвет на Фейсбук група „КТБalive“.

Времето е много кратко. Ако КТБ остане затворена, тя наистина ще фалира. Идеята ни е с подкрепата на БНБ и държавата банката да бъде оздравена и отворена. Банката е жив организъм, няма как да я държиш затворена, коментира Михайлов.

Той не изключи възможността мирните протести да преминат и в гражданско неподчинение, но подчерта, че не това е целта. Целта на протеста е да покажем, че не може да бъдем мамени.

Една такава институция като БНБ в лицето на нейния гуверньор за по-малко от месец и половина излиза няколко пъти тотално объркан. Ако това се случи в друга страна, ако го направят в друга банка, веднага ще има реакция. Нашият гуверньор  говори безумни лъжи и твърдения за пари, за чували. От тази гледна точка ние се изправяме като горди българи европейци, за да покажем, че това е невъзможно. Не може така да ни управляват. Ако те така работят за банковата стабилност, каква е гаранцията, че изобщо ще има банкова стабиллност.

Нека се проверят нещата, да се действа по най-бързия начин, да се заздрави банковата система  и да се гарантира  банковата стабилност на страната. Ние сме за финансова и банкова стабилност, подчерта Борис Михайлов.

Идеяте е не да радзеляме вложителите на дребни, едри, служители. Няма как едните да пострадат, другите не. Всички ще пострадат, а това ще повлече и другите банки.

И въпросът тук е институциите – БНБ, президентът и служебният кабинет да реагират. Ако БНБ не реагира, някой друг трябва да направи нещо. Очакваме служебното правителство да се намеси, посочи Михайлов.

Той е уверен, че съгласно законите БНБ може в рамките на няколко дни да отвори оздравена банката. Каква е целта нта БНБ ? Да се върнем в 1997 година ли?

Докладът на квесторите показва, че банката е в много добро финансово състояние. Това означава, че или не разбират нищо и нямат никаква яснота и не знаят какво правят, не знаят как да се разреши този казус или е нещо друго, което ние не знаем.

Искрено се надяваме г-н Искров заедно с целия Управителен съвет да си седнат на бюрата и да заработят както следва да се направи, имат достатъчно експерти. Ние също имаме конкретни предложения. Ако не, протестите ще продължат, категоричен е Борис Михайлов.

Попитан оптимист ли е за решаването на казуса с КТБ, той отговори: Не съм голям оптимист, съдейки по случилото се през последните два месеца. Този проблем е изкуствено създаден.