Марков: ГЕРБ ще победи в големите градове, докато БСП е “селска партия”

Марков прогнозира, че ГЕРБ ще спечели убедително следващите избори

"Няма как да станем президентска република, защото у нас всичко се се персонализира", каза бившият конституционен съдия Георги Марков в предаването “Още от деня” по БНТ. Той подчерта, че “трябва радикална реформа на съдебната система”. Според Марков, който беше депутат и във Великото народно събрание след 1989 година, в по-общ план “трябва дебат за това накъде вървим” (25 години след началото на демократичните промени).

Като конституционалист Георги Марков отбеляза, че в основния закон на страната за служебното правителство има само едно изречение – че президентът го назначава. Затова се е наложило в последствие Конституционният съд да вземе тълкувателно решение. В този смисъл искането на президента Народното събрание да гласува на бъдещия служебен кабинет правомощия да сключва споразумения за заеми, предполага, че на служебното правителство може да се наложи да взима такива заеми, допусна Марков. Според него обаче, по-интересно е как ще работи известно време служебното правителство с новия парламент. То ще подлежи на парламентарен контрол, но той не може да се развие до вот на недоверие и не може да свали служебния кабинет, каза Марков .

Изборите на 5 октомври са емблематични за България, каза още юристът. Като консултант на ГЕРБ той прогнозира, че тази партия ще победи в големите градове, докато БСП е “селска партия” в добрия смисъл на думата – че нейният електорат е в по-малките населени места. Марков прогнозира, че ГЕРБ ще спечели убедително следващите избори и ще има болшинство от 121 народни представители – на практика това е шанс за самостоятелно правителство.