Израел и "Хамас" не подновиха примирието

Няма напредък в преговорите

Примирието между Израел и "Хамас", което изтече в полунощ, така и не беше подновено. Снощи високопоставен представител на палестинското движение заяви, че шансовете за постигане на примирие „са се изпарили” и няма напредък в преките преговори, съобщава Агенция „Фокус”, позовавайки се на чуждите медии.

През изминалата нощ "Хамас" осъществи ракетни удари срещу територията на израелската държава. Въоръженото крило на палестинската организация пое отговорност за въздушни нападения срещу Ерусалим, Тел Авив и южния град Беершева. Говорителят на израелската полиция Мики Розенфелд заяви, че няма данни за ракета, паднала на територията на Ерусалим и поясни, че тя може да е била прихваната от противоракетната система извън градската част.

Атаките се случиха непосредствено преди изтичането на крайния срок на примирието между Израел и ислямската групировка. Няма данни за пострадали при нападенията на "Хамас".

Същевременно, висш представител на „Хамас” обвини Израел за възобновяването на конфликта в Ивицата Газа.

„Израел няма да бъде в безопасност, докато палестинският народ също не е в безопасност”, заяви Езат ал Ришк.

При израелски въздушен удар срещу Ивицата Газа от снощи беше отнет живота на съпругата и дъщерята на Мохамед Деиф- един от военните ръководители на „Хамас”. Към този момент обаче остава неясно каква е съдбата на самия Деиф.