Израел и Хамас удължават примирието

Последното петдневно примирие беше договорено миналата сряда

Продължаване на примирието с едно денонощие беше договорено на водените в египетската столица Кайро преговори между Израел и Хамас, предаде Би Би Си.

Медията се позовава на изказване от източник от палестинската делегация. Последното петдневно примирие беше договорено миналата сряда и изтичаше в полунощ.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече заплаши със съкрушителен удар, ако Хамас възобнови ракетния обстрел срещу еврейски градове. Според него армията е готова за всякакъв сценарий. В отговор от Хамас искат вдигане на обсадата и блокадата на пристанищата.

Израелската армия започна военна операция в Газа на 8 юли в отговор на ракетните атаки от страна на палестинското движение Хамас, което контролира Ивицата Газа.

Конфликтът доведе до смъртта на 1900 палестинци, предимно цивилни, и на 64 военни от армията на Тел Авив и трима цивилни.

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за отпускането на допълнителни $225 млн. в подкрепа на система за противовъздушна отбрана „Железен купол" на Израел, пише АП.

Тя позволява на армията да сваля ракети или снаряди, насочени срещу големи населени места в Израел. Нейната успеваемост е около 90%, посочват експерти.