Ново 72-часово примирие в Газа

Израел прие предложението на "Хамас"

Израел е приел предложението на палестинската групировка "Хамас" за ново 72-часово примирие в Газа, съобщават световните агенции.

То влиза в сила от 0:01 часа българско време.

Това ще даде шанс на нови преговори за деескалация на конфликта, отнел стотици човешки животи и практически сринал голяма част от инфраструктурата в палестинския анклав.

"Има предложение за ново 72-часово примирие, за да позволим продължаване на преговорите", заяви по-рано днес говорителят на "Хамас" Сами Абу Зухри в Газа, без да уточнява от кога ще започне то.

Изявлението идва, след като египетски и палестински преговарящи завършиха нов кръг от преговори в Кайро, като заявиха, че ще публикуват съобщение в идните часове.

Преди дни вече имаше 72-часово примирие в Газа, но двете воюващи страни не успяха да се договорят за продължаването му.

Израелската делегация в момента участва в разговорите относно "всички развития", каза официален представител, без да изключва възможността екипът да се завърне в Кайро.

Според източник на Ройтерс, еврейската държава действително ще изпрати делегация в египетската столица утре. Това решение беше посрещнато радушно и от "Хамас".

До момента в започналия на 8 юли конфликт са загинали около 1900 палестинци (главно цивилни), както и десетки израелски войници. Целта на Тел Авив е да унищожи подземната инфраструктура на "Хамас".