Тиктакането на часовник кара жените да искат да се омъжат по-скоро

Звукът от часовника ги прави и по-снизходителни в изискванията си по отношение на бъдещия партньор

Всички сме чували за вътрешния биологичен часовник, особено когато става дума за нежния пол. Сега обаче учените установиха, че самият звук от тиктакащ часовник напомня за най-важната им мисия на този свят – а именно да се омъжат и да имат деца, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Най-интересното в случая е, че тиктакането на часовника ги кара да искат това да се случи колкото се може по-скоро. Тиктакането също така може да направи дамите по-снизходителни по отношение на очакванията, които имат към потенциалния си партньор.

Връзката между женската плодовитост и биологичния часовник е известна на жените отдавна. Затова по всяка вероятност те свързват звука с все по-изплъзващото им се майчинство. При мъжете не се наблюдава такъв ефект, просто защото повечето от тях запазват плодовитостта си много по-дълго време в сравнение с тяхната нежна половинка.

Учените от университета на Флорида правят тези изводи въз основа на два експеримента с 59 мъже и жени. В първия от тях жените участнички били помолени да посочат кога искат да се омъжат и да имат деца, а във втория – какви качества, според тях, трябва да притежава бъдещият им житейски партньор.