Хормонът на любовта определя колко сме общителни

В организма на децата нивото на окситоцин е най-високо

Хормонът на любовта – окситоцин има ключова роля за социалните ни умения, става ясно от изследване на Университета на Станфорд, САЩ.

Децата, в чиито организъм естествено нивото на окситоцин е по-високо, проявяват по-голяма схватливост при общуването и способности да интерпретират сигналите на другите или ситуациите, смята д-р Карън Паркър, доцент по психиатрия, пише dnesbg.

Организмът ни синтезира окситоцин при раждане и кърмене на бебето, но и при дейности като секс, прегръщане, целуване, държане за ръце.

Първоначално екипът започва изследването си с цел да установи дали при децата с аутизъм окситоцинът е по-нисък, като впоследствие разбира, че връзката ниво на синтезирането му – социални умения е валидна за всички и че тази способност на организма се предава по наследство.

Години наред ниският окситоцин се свързва с разстройствата от аутистичния спектър в научната общност. Изследванията на екипа обаче показват, че нивата на окситоцин при децата с аутизъм са подобни на тези без такова разстройство. Въпреки че относно изучаването на аутизма изследването има негативен резултат, то бележи друг неочакван успех – повишаването на окситоцина подобрява комуникативните умения при всичките три групи деца, участвали в изследването. Това са 79 деца с аутизъм, 52, които са братя или сестри на първите, които нямат аутизъм и други 62 без роднинска връзка и признаци на разстройството на възраст между 3 и 12 години.