Георги Кадиев: БСП не заслужава да спечели изборите

Очертава се почти всички водачи на листи да бъдат хора, гласували за назначаването на Делян Пеевски в ДАНС

БСП не е заслужила да спечели изборите – левицата не се е справила нито с управлението, нито с реформата вътре в партията след смяната на председателя. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” по бТВ бившият депутат от Коалиция за България Георги Кадиев. Според него преференциалният вот е единственият шанс за промяна във всички партии.

„Трябва много рязко скъсване с миналото, с целия кръг около Сергей Станишев”, заяви Кадиев. По думите му се очертава почти всички водачи на листи да бъдат хора, които са гласували за назначаването на Делян Пеевски в ДАНС.

Според Георги Кадиев, Драгомир Стойнев трябва да даде отговор защо зад гърба на БСП са подписани договорите за VII блок на АЕЦ „Козлодуй” и за фирмите, които ще реализират „Южен поток” (и за които има твърдения, че са свързани с Делян Пеевски). Михаил Миков път трябвало да каже защо е предложил нов състав на Комисията за финансов надзор, без да го е съгласувал в партията.

"Защо да бера срама за тези сделки, които са сключвани зад гърба на цялото общество?”, попита Кадиев. Според него свързаните с Пеевски фирми вероятно са преименувани и с нови собственици, но не са извадени от „Южен поток”.

„Задължителен е изборът на ново Изпълнително бюро – първо трябва да се отървете от всички, за които има съмнения за корпоративни зависимости”, заяви бившият депутат, като посочи, че става дума за зам.-председатели.

Георги Кадиев подчерта, че ако се тръгне в посока „промяна чрез приемственост” и се запазят старите послания на БСП, „отиваш на 5 октомври на изборите и те размазват”. „Целта на ръководството е БСП да е незаобиколим фактор – слязохме до нивото на ДПС”, отбеляза той, но допълни, че това е по-реалистична цел от очакването Столетницата да спечели на 5 октомври.