Георги Кадиев: Влизам в конфликти, бия се, но не съм злопаметен

Целта отдавна не е развод между Василев и Пеевски

Целта отдавна не е развод между Василев и Пеевски, нито дори отнемане на бизнесите около КТБ. Мисля, че някой много има да си отмъщава на България и в момента го прави", заяви още бившият депутат от БСП.

"БНБ не умее да управлява кризи. Ако умее, но не иска, значи са за затвора, защото тяхната роля е да пазят банковата система". Това заяви в сутрешния блок на Нова ТВ бившият депутат от БСП Георги Кадиев.

"Целта отдавна не е развод между Цветан Василев и Делян Пеевски, нито дори отнемане на бизнесите около Корпоративна търговска банка. Мисля, че някой много има да си отмъщава на България и в момента го прави", заяви още Кадиев в коментар за ситуацията около КТБ

"Да разрушиш такива ключови институции като БНБ… Най-често приятелите ме питат дали да си обърнат парите в евро. Това означава, че те се страхуват, че валутният курс ще бъде променен, че валутният борд ще падне", каза икономистът.

Бившият депутат даде мнението си и по предложеното законодателство за излизане от кризата с банката: "Според мен няма никаква нужда от специален закон, няма нужда от гарантиране на депозитите над 100 хил. евро. Няма и никаква нужда от фалиране на КТБ", категоричен беше представителят на левицата.

Според него е необходим банков надзор. "Когато той е дистанционен, а не текущ, се получава една мрежа, през която се е промушила четвъртата банка в страната".

"Защо никой не задава въпроса, къде са миноритарните акционери, те искат ли банката да бъде оздравена, или не искат, те имат повече права от всички останали… Мисля, че няма никаква нужда от паника", добави Георги Кадиев.

"Делян Пеевски се позагуби, макар че имаше водеща роля в началото. Целта е не само да бъде закрита КТБ, но и да се вземат нейните активи", каза още бившият народен представител.

По думите му разклащането на институциите около ситуацията в банковия сектор е функция на комбинация от фактори, включително непрофесионализъм.

Кадиев заяви също, че не е решил дали ще се кандидатира за лидерския пост в БСП.

"Хората ме харесват, обикновените хора в БСП също. Моят проблем е с партийната бюрокрация. Не съм решил не защото ме е страх, а защото искам да усетя подкрепата на самата партия", обясни той.

"Влизам в конфликти, бия се, но не съм злопаметен, категоричен бе Георги Кадиев.