Новият участък от метрото готов на 70% (снимки)

След 9 месеца нови над 90 хиляди пътници ще ползват този транспорт, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова

След 9 месеца нови над 90 хиляди пътници ще ползват метрото. Това заяви пред журналисти днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която инспектира строителните работи на новия участък, по който ще се возим до Летище "София".

Градоначалникът отчете, че строежът на метрото се развива много добре и "съвсем в график". "Съвсем скоро линията ще се използва от над 330 000 души", посочи Фандъкова, подчертавайки, че вече няма никакво съмнение в ефектите от този транспорт.

"Нашата задача е да се работи бързо. Очаквам през септември вече изцяло да бъде приключено полагането на релсовия път. Директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев ни е обещал септември месец да преминем с дрезината по този участък за Деня на София", уточни столичният кмет.

"Важното е да се спазват тези срокове, да се спазва качеството и мисля, че тук нещата вървят съвсем в график", подчерта тя.

Строежът на участъка от линията "Цариградско шосе" - "Дружба" - "Летище" е изпълнен на над 70%. Самата метростанция, която има връзка с пътническия Терминал 2 на летището, е готова на 80%. Завършен е грубият строеж, покривната конструкция. Станцията е надземна има директна връзка с пътническия терминал.

В момента се изпълнява и участъка от "Младост" до бизнес парка, като двете отсечки се предвижда да бъдат завършени през април 2015 г.

Сега метрото е 31 км с 27 метростанции, с новите отсечки то ще стане 40 км и 35 метростанции.

Кметът на София посочи също, че продължава разширението на метрото. "Затова и ускорихме средствата за продължението на втората линия на метрото по бул. "Черни връх", изтъкна тя.

На 1 август започва строителството на участъка от метростанция "Джеймс Баучер" до ул. "Сребърна". Участъкът от разширението включва трасе с дължина 1,3 км и една подземна метростанция - с изходи на кръстовищетата на бул. "Черни връх" с ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна" и с ул. "Филип Кутев" (бъдещ бул. "Т. Каблешков").