Скандално! Министерството на финансите още не е платило за метрото!

Не вярвам на обещания, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова

Министерството на финансите забавя важни плащания към Столична община, сподели кметът Йорданка Фандъкова.

Навременното осигуряване на средствата по съфинансирането на продължението на столичното метро, което ще стига до кв. "Хладилника", е едно от обещанията, на които градоначалникът на София вече не вярва.

"Аз много обещания съм чула и отдавна вече не вярвам много на обещанията, но продължавам да се боря, защото зад мен стоят гражданите на София и аз не защитавам мой личен интерес", заяви тя в интервю по радио К2.

И продължи: "Така например очаквам обещаното съфинансиране на участъка от метрото, който трябва да започнем да строим по булевард "Черни връх", очаквам го вече от две-три седмици, откакто ни е обещано. До този момент няма отговор, затова и чрез вашия ефир продължавам да настоявам и да обяснявам, че това всъщност са изключително важни средства за хората, за гражданите, които са граждани на страната".

Заради санкциите, наложени от Европейската комисия по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", са замразени средствата за ключови за Столична община проекти.

Най-застрашен в момента е този за изграждане на канализация в град Банкя. "Спирането на този проект на практика означава да останат разкопаните улици и не само това, да започнем да даваме пари за обезопасяване и охрана на строителните обекти. Надявам се наистина, че Министерството на финансите ще подходи отговорно и, както бившият министър на околната среда пое ангажимент, ще започнат плащанията от националния бюджет", отправи Фандъкова призив към кабинета.

"Наистина е много важно да се знае, че ако министърът на финансите може да замрази плащанията, то за нас това означава да замразим проектите", подчерта тя.

Столичният кмет разкри още, че предлаганата от Министерството на финансите нова методика за изчисляването на такса "Смет" създава опасност таксата за гражданите да се увеличи от 2 до 4 пъти.

"Вчера Националното сдружение на общините излезе с обща декларация, в която настоява новата методика да не влезе в сила от 1 януари 2015 г., като основният аргумент е, че методиката не е ясна, няма яснота как ще се отрази на гражданите и на събираемостта на тези средства, с които всъщност ние осигуряваме чистотата на града. Приемането й в този вид би било необмислено и изключително рисково действие", изтъкна Йорданка Фандъкова.