След 15 септември оставаме без лекарства

Дори актуализацията на НЗОК да бъде факт, средствата по нея няма да покрият разходите за медикаменти

След 15 септември предстои реална криза с лекарствата. За това алармира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Кризата с лекарства наистина предстои след 15 септември", каза той пред Агенция "Фокус".

По думите му евентуалната актуализация на бюджета Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 милиона лева няма да е достатъчна и ако не се гласуват повече пари, просто няма да има достатъчно лекарства след този срок.

Според данни на НЗОК в момента има пари за медикаменти за първите 15 дни на септември. Освен това самата актуализация не предвижда пари за лекарства за извънболнично лечение. 200 млн. лева от предвижданите средства са за болнично лечение и 25 са за онколекарства, прилагани в болница, обясни Костов.

"Има дефицит от 96 милиона лева до края на годината. (...) Имал съм срещи и с Касата, и със Здравна комисия и с кой ли още не, но информацията е публична за този дефицит", заяви още той.

След 15 септември продължават да текат плащания за предходни периоди и кризата ще се почувства отново през декември. "Това са данните, с които разполагаме и които ни притесняват определено и тези данни не сме си ги измислили ние. Това са данни на Касата, данни, представени и пред Здравна комисия на парламента", посочи председателят на ресорната асоциация.

Той добави: "Последствията от тази криза са ясни – няма да могат хората да си вземат лекарствата, защото няма да можем ние да се разплатим за тях с дистрибуторите на лекарства и съответно няма да можем да ги купим, за да ги дадем на всички, които имат нужда".