Лекарският съюз призова за масови дела срещу Здравната каса

Българския лекарски съюз в декларация остро осъди отхвърлената от депутатите актуализация на бюджета на НЗОК

От БЛС призовават болниците и медицинските изпълнители за масово завеждане на дела срешу НЗОК за забавени плащания.

Ето и пълният текст на декларацията:

Ръководството на Българския лекарски съюз изразява крайното си възмущение от поредния политичеси фарс, разиграл се днес в Народното събрание на съвместното заседание на 3-те парламентарни комисии по здравеопазване, икономика и бюджет и финанси. Скрити зад несъстоятелни аргументи и прилагайки познати прийоми на нагло поведение, депутатите за пореден път отрекоха здравеопазването като приоритет и не гласуваха актуализация на бюджета  на НЗОК. С процедурни трикове и прехвърляне на „топката” народните избранници оставиха системата без сигурност, а съсловието -  в позиция на невъзможност да лекува хората. Поведението на депутатите от БСП, които искаха разделно гласуване на бюджета на държавата и НЗОК показва изключителната неподготвеност на депутатите и непознаването на законовите рамки, както и явен опит да се блокира процедурно гласуването на актуализацията като цяло. А твърдението им, че не са запознати с предложението на собственото си правителство, може да се тълкува единствено като опит за провал на предложените промени.

БЛС продължава да настоява за актуализация на бюджета на НЗОК, но в пълния му размер от 328 млн.лв., а не с предложените необосновано 225 млн.лв. Организацията се надява, че този път разумът ще надделее над политическите боричкания в интерес на българските граждани, за чиито живот лекарите се борят всекидневно. И трябва ли да се блокират граници, както се позволява на други браншове да го правят, за да стане ясно, че пълният дефицит на средства ще доведе до драстична  заплаха за здравето на населението!

Ето защо съсловната организация призовава всички болници и останалите медицински изпълнители веднага да заведат съдебни искове срещу НЗОК за дължимите им забавени суми. БЛС  призовава и  всички лекари в страната  да  упражнят правото си на гражданско неподчинение, както и към организация на ефективни протестни действия. Предстоят заседания на ръководните органи на БЛС, където ще се обсъдят формите и начините, по които медиците ще реагират, в случай че депутатите не успеят да гласуват актуализацията на  бюджета до края на тази седмица.