НЗОК няма да получи исканите 328 млн. лева

Общество

14-07-2014, 12:58

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството дава само 225 милиона лева, но и те не са сигурни

225 милиона лева могат да бъдат осигурени от държавния бюджет, за да се покрие дефицитът в бюджета на Здравната каса. Това е съобщил министърът на финансите Петър Чобанов в писмо до министъра на здравеопазването доктор Таня Андреева.  Финансовото ведомство уточнява, че сумата може да се осигури за сметка на намаляване на разходите по бюджетите на министерства и ведомства. От министерството препоръчват да има действие и за по-добри мерки, които да водят до контрол върху разходите и управлението на финансовите ресурси на Касата, предаде БНР.


Тази сутрин министър Андреева е изпратила писмо до Надзорния съвет на НЗОК с искане да се преработи законопроектът за промени в бюджета на Здравната каса, който да се съобрази с препоръката на министъра на финансите.
На заседанието на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че липсва законова възможност за преразглеждане. От Надзора не са съгласни на корекции и настояват да няма промяна в исканата сума за актуализация на бюджета на НЗОК от 328 милиона лева.  
Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи, че могат да се предоставят 225 милиона лева. Очакват се също и повече приходи от здравни вноски, посочи тя и поясни, че сумата от 228 милиона лева е прогнозна, тоест може да бъде по-голяма или по-малка към края на тази бюджетна година.Трябва да има и мерки за по-ефективно използване на приходите, подчерта Петкова.