84-годишен олекна с 1 500 лв. за „лечение” на свински грип

Обират ни с „Ало, звъним от името на шефа на „Пирогов”

Измамници измислиха нов телефонен трик да обират спестяванията на възрастни и наивни хора. От известно време те вече си служат с името на директора на спешната болница „Пирогов” проф. Стоян Миланов, като искат пари от обезпокоените пенсионери, съобщиха от лечебното заведение, към което вече нееднократно са се обръщали потърпевши на измамниците.  

Обикновено престъпниците обясняват, че техен близък е станал жертва на катастрофа и се нуждае от спешна операция с присаждане на скъп консуматив. Те дори обясняват, че доскоро въпросната протеза, изкуствена става или пирон, са се плащали от здравната каса, но тъй като още не е актуализиран бюджетът й и тя е в дефицит, вече се налага хората да поемат за своя сметка тези разходи. За по-голяма достоверност въпросните измамници дори цитират името не само на шефа на спешната болница, но и имената на водещи лекари, както и на завеждащи клиники. След това назовават номера на различни клинични пътеки, които незапознат не може да знае за какво точно заболяване се отнасят и какво точно се заплаща по тях от здравната каса.

В случаите, в които се налага близки на пациенти на спешната болница да заплащат каквото и да било, това  става по надлежния ред на касата на болницата, а лицето, което е платило, получава официален документ за това, обясниха от „Пирогов” по повод зачестилите случаи на такива телефонни обаждания.

Ако някой се обади, представяйки се за директора на „Пирогов” проф.Миланов или от негово име и иска пари за каквато и да било форма на лечение на техни близки и познати, нека хората да се обърнат за помощ към компетентните органи от МВР, защото това са телефонни измамници, които злоупотребяват с името на проф. Стоян Миланов, посъветваха от спешната болница.

Въпреки многобройните предупреждения на полицията и на лекари хората да не дават пари на непознати 84-годишен пенсионер от Пловдив предостави спестяванията си за погребение на телефонни измамници.

Възрастният мъж им е дал 1500 лева, след като непознат глас по телефона го „информирал”, че дъщеря му е болна от свински грип и ако не се купят скъпи лекарства, ще умре.

Криминалисти от Второ районно управление в града разследват телефонната измама, обясниха от Областната дирекция на МВР.  По случая е образувано досъдебно производство.