Нова алоизмама с мними лекари и фалшиви полицаи

70-годишна русенка "изгоря" с 4000 лева

Нова телефонна измама включи мним лекар и фалшив полицай. Така в капана попадат и тези, които по принцип би трябвало да разкрият измамниците, съобщава Нова телевизия. 

Такъв е последният случай със 70-годишна жена от Русе, на която се обадил лекар. Той съобщил, че дъщеря и е пострадала, а затова е необходима сума от 4000 лева за спешна операция. Дотук схемата е до болка позната. Почти няма възрастен русенец, който да не е чувал гласа на измамниците. Никой обаче не си признава, че е давал пари.

На следващия ден измамниците отново влезли в ход. Обадили се с думите, че звънят от телефон 112 и да помогнат на полицията за задържане на измамника. Казват на хората да пуснат парите, а те ще им ги върнат по-късно.

Така възрастната жена хвърля от терасата си 4000 лева с идеята да помогне на полицията да бъде заловен измамника. Парите взел мъж, който й помахал. След като не се появили полицаи, които да го задържат, жената разбрала, че е измамена. Органите на реда са категорични, че полицията не извършва такива контакти с хората по телефон.

"Контактът става винаги лице в лице, с легитимация на държавен служител, било то униформен или цивилен. По същия начин е и с лекарите”, обясни Николай Кожухаров от полицията в Русе.