Поредни политически консултации днес

Поредни политически консултации между парламентарно представени партии за актуализацията на бюджета на НЗОК

Очаква се за пореден път актуализацията на бюджета на Здравната каса да е основен акцент в проекта на законодателна програма на Народното събрание. Поредни политически консултации между парламентарно представени партии се очаква да се проведат в ранния следобед. Инициативата е на БСП още от петък и беше подкрепена от ДПС.

Разговорите трябва да започнат в 13 часа и имат за цел постигане на съгласие за програмата, по която да работят народните представители. Миналата седмица работата на парламента беше провалена заради спорове между партиите за размера на допълнителните средства, които държавата да отпусне на Националната здравноосигурителна каса. На извънредно заседание на трите комисии в Народното събрание - по бюджет и финанси; здравна и икономическа БСП и ДПС гласуваха на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса в размер на 225 000 000 лева. Депутатите от ГЕРБ бойкотираха заседанието, тъй като настояват за цялостна актуализация на държавния бюджет и отпуснатите пари за Здравната каса да са 328 000 000  лева, както поискаха от Надзорния съвет на Касата.

Въпреки инициативата, подета от социалистите и подкрепена от ДПС за поредни консултации, засега няма яснота, дали ГЕРБ ще се включат в тях. Заявките, които направи в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, включват условието да се приеме Закон за актуализация и на републиканския бюджет. От БСП обаче категорично обявиха, че застават само зад промените в план-сметката на Здравната каса. От ДПС призоваха всяка парламентарна сила да поема ясно своята отговорност и да се положат още усилия.

Възможно е тази седмица в работата на парламента да бъде включено и гласуването на оставката на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет, ако в деловодството на парламента бъде депозирана такава. Остава под въпрос гласуването наново на договорените вече промени в Закона за защита на конкуренцията, както и тези в Закона за управление на отпадъците, поискани от търговците на скрап.