Актуализират бюджета на НЗОК?

Ако и днес правителството няма решение, лекарите излизат на протест

Очаква се днес Министерски съвет да обсъди актуализацията да бюджета на Националната здравноосигуритена каса и да я предложи Народното събрание да я гласува. Ако това не се случи, лекарите ще изязат на протест.

Пред Bulgariautre.bg председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов каза, че медиците изчакват решението на правителството и ако то не ги удевлетворява, ще протестират. Той допълни, че имат уверението на три от партиите в парламента - ГЕРБ, БСП и ДПС, че ще подкрепят актуализация на бюджета.

От Наздорзния съвет на НЗОК искат 328 милиона лева, за да се покрие липсата в бюджета на касата. В понеделник министърът на финансите Петър Чобанов съобщи в писмо до здравния министър Таня Андреева, че правителството може да осигури от държавния бюджет само 225 млн. лева, със 103 млн. лева по-малко. Сумата може да се осигури за сметка на намаляване на разходите по бюджетите на министерства и ведомства. От министерството препоръчаха по-добри мерки и контрол върху разходите и управлението на финансовите ресурси на Касата. Министър Таня Андреева изпрати писмо до Надзорния съвет на НЗОК с искане да се преработи законопроектът за промени в бюджета на Здравната каса, който да се съобрази с препоръката на министъра на финансите.

От Надзора обаче не са съгласни на корекции и настояват да няма промяна в исканата сума за актуализация на бюджета на НЗОК от 328 милиона лева.

От БЛС също са категорични, че сумата от 225 млн. лева не е достатъчна за нуждите на болницитe. Д-р Цветан Райчинов обясни, че средствата, които Министерството на финансите предлага ще стигнат до края на мандата на сегашното правителство, или най-много и за времето на служебния кабинет преди предсрочните парламентарни избори.

„Управляващите се измъкват от ситуацията”, коментира д-р Райчинов.