Италианец води дело 33 години за милиони от спортен тотализатор

Безработния мъж все още търси парите си, които са олихвени до 3,9 млн. евро

Мартино Шалпи от южната италианска област Пулия вече 33 години води съдебна война, за да получи милиони евро, които е спечелил на тотализатор, предаде БТА.

През ноември 1981 година Шалпи, който тогава е амбулантен търговец в Мартина Франка в провинция Таранто, пуска фиш с минималните две колонки и познава всичките 13 крайни резултати от футболните мачове по системата "1-Х-2". Тиражът се оказва труден и максималната печалба му носи 1 милиард италиански лири. Съгласно правилника носителят на голяма печалба трябва да се обърне към районната управа на тотализатора, който се ръководи от Италианския национален олимпийски комитет (КОНИ). Той отива в областния център Бари, но там му казват, че отрязък от фиш с такава печалба не е пристигнал. Шалпи се връща за обяснения в магазинчето за тютюневи изделия в Мартина Франка, където е пуснал фиша, но бива изгонен и срещу него е подаден съдебен иск за отправени заплахи. Впоследствие съдът го оправдава, но неприятностите продължават.

КОНИ и Финансовата полиция съвместно го обвиняват, че е фалшифицирал останалия в него отрязък от печелившия фиш. През 1987 година е окончателно оправдан и допълнително назначената съдебна експертиза доказва, че неговият отрязък от фиша е автентичен. Състав на Римския съд нарежда през 2012 година на КОНИ да обезщети Шалпи в размер на 2,4 милиона евро, но и тази сума остава неизплатена. В момента е в ход следствие на римските магистрати срещу двама адвокати и срещу бившия началник на районния тотализатор на КОНИ в Бари, които са обвинени във фалшифициране на документи.

Междувременно неизплатената печалба, която от 1981 година е депозирана в банка, е нараснала на 3,9 милиона евро. Мартино Шалпи е вече на 61 години и е безработен, съпругата му го е напуснала, а жилището му е поставено под запор, тъй като разноските по 33-годишната съдебна война са стигнали 400 хиляди евро. Никой не се наема да прогнозира изхода от този конфликт.