8% данък върху залозите в нета

Архив София

07-06-2012, 09:19

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Всички останали компании ще плащат налога без отстъпка, обясни Дянков

Около 8% върху всички залози ще бъде новата данъчна ставка за хазартните игри, организирани в интернет. Това каза за "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. 

За всички останали хазартни игри данъкът ще продължи да бъде в размер на досегашните 15%, отсече финансист номер едно. Според него приемането на подобни мерки специално за онлайн залагането е разумно, тъй като тук става дума за хора, които залагат от цял свят, а не само от територията на България. 
Размерът на данъка от 8% засега не е окончателен вариант, но на базата на редица анализи става ясно, че налогът ще бъде около този процент, обясни Дянков. По думите му, работата над окончателното решение за размера на данъка е доста напреднала, като до няколко дни ще стане ясно окончателното решение.
Дянков опроверга и  критиките от страна на бранша, че различните данъчни ставки за хазарта ще доведат до санкции от Европейската комисия. "Европейската комисия позволява различните ставки. Това, което забранява, е въвеждането на различна данъчна основа", обясни финансовият министър. Той потвърди и че лихвена ваканция няма да има. "Макар че имаше доста голяма подкрепа за подобна мярка, забравяме за темата засега, тъй като не искам да променяме данъци в условията на криза", посочи Дянков.