Бавенето и отказът да се актуализира бюджетът е национално предателство

Трябват средства за Здравната каса и за гарантиране на влоговете в КТБ

Парламентът трябва да направи корекция в тавана на дълга, който правителството трябва да тегли. Това заяви пред Bulgariautre.bg депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Причините за това са две, обясни тя. Едната причина е актуализацията на бюджета на Здравната каса, тъй като тези 330 милиона лева няма откъде да се вземат, освен да увеличат дефицита, респективно да се финансират с допълнителен дълг. От друга страна одържавяването на КТБ и изплащането на гарантирания размер от всички депозити на гражданите, на фирмите по разплащателните  сметки в тази банка, беше декларирано, че ще се извърши от държавата. Това обаче има цена и тази цена, която държавата ще плати, трябва да намери своето отражение в бюджета. Той като това ще бъде с емисии на държавни ценни книжа с допълнителен дълг, ние в Народното събрание трябва да гласуваме увеличаване на лимита на дълга, който е приет за 2014 г., за да може правителството в оставка или служебното правителство да емитира тези държавни книжа.

Ако тези две неща не се свършат сега, това означава залагане на две много сериозни  бомби. Бомби от гледна точка на това, че за да се гарантират депозитите на гражданите в КТБ, държавата ще се опита без дълг да финансира изцяло от фискалния резерв,  което означава, че ще изправи следващото служебно правителство пред липса на средства да разплаща каквото и да било, посочи Менда Стоянова.

Ако не вдигнем дълга с  тези 330 млн. лева - това означава, че служебното правителство също ще бъде изправено пред невъзможността да изплаща на болниците парите,  с които се лекуват хората. Ако това бавене на акутализацията на бюдежета продължи - това означава национално престъпление, категорична бе Менда Стоянова.