Диана Йорданова (ГЕРБ): Спешна актуализация на бюджета на НЗОК или ни очаква катастрофа

„Необходима е спешна актуализация на бюджета на НЗОК, както и на държавния бюджет. Това показват и данните от приходните агенции, които са изключително тревожни. Дефицитът в края на май е близо 890 млн. лв. Съпоставено с май 2013 г. - имахме излишък от 45 млн. лв. Сегашните управляващи не искат да признаят своя пълен провал в тази област и затова по всякакъв начин бягат от актуализация. Ако съпоставим процента събираемост, тя е сходна, но по същото време миналата година сегашното управление настояваше за актуализацията, извършена през август 2013 г. Ще се наложи служебното правителство да работи без ликвидни средства”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова, която е член и на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Като неоспорим факт тя посочи дефицита в Здравната каса, които според предварителните разчети ще е поне 329 млн. лв. към края на август. Според Българския лекарски съюз (БЛС) към края на тази година реалният недостиг може да достигне 491 млн. лв.
„Днес предстои да бъде обсъдено на заседание на Надзорния съвет на фонда предложение за актуализация на бюджета на НЗОК. Ако бъде одобрено, Министерството на здравеопазването ще бъде задължено да го внесе в МС незабавно и така може да се разгледа на редовното правителствено заседание в сряда. Според информация в медиите, разпространена от пресцентъра на МЗ,  още преди седмица от Надзора на касата е получено настояване за актуализация, което е било одобрено от министъра и е върнато обратно за финално гласуване. Първоначално, при публичните си изяви в последните два месеца, министър Таня Андреева твърдеше, че не е нужна актуализация. Сега, обаче, е на друго мнение. Това е абсолютно безотговорно отношение”, коментира бургаският депутат.
Диана Йорданова сподели още, че ситуацията е тревожна и по отношение на държавния бюджет. От януари до юни 2014 г. са натрупани общо 350 млн.лв.  неизпълнение в приходите от ДДС от внос и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство. Това показват предварителни данни за изпълнението на заложения детайлен план за приходите на Агенция "Митници" за 2014 г.
„Правителството на Пламен Орешарски не може да се справи с приходната част на бюджета. Ако се запазят сегашните тенденции, неизпълнението може да достигне 1 млрд. лв. Само през юни, приходите от ДДС и акцизи на агенцията изостават със 152 млн. лв. спрямо прогнозно заложените за месеца. Това високо неизпълнение на месечните прогнози може донякъде да се дължи на зле изготвен план, но при всички положения проблемът е сериозен. Тревожните  данни за юни могат да се обясняват със свиване на икономиката или с преминаването на по-голяма част от нея в сивия сектор. Още при приемането на бюджета за 2014 г. заявявахме, че той е нереалистичен. Предизборните популистки обещания на управляващите, че знаят как да преборят контрабандата и да увеличат приходите, бързо бяха забравени”, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас.