Брюксел предупреждава, че бюджетът ни е под риск

Необходима е стратегия за повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сивата икономика

На днешното си заседание в Брюксел Съветът на министрите на икономиката и финансите трябва окончателно да одобри препоръките на Европейската комисия към отделните страни, свързани с бюджетната и икономическата им политика. Тези за България съдържат предупреждение за бюджетни проблеми, предаде БНР.
Бюджетните прогнози на правителството са основани на оптимистични сценарии, отбелязва Европейската комисия в документа за България, и предупреждава за риск от отклонение от бюджетните цели.
Преди месец, в ежегодно издаваните препоръки към отделните страни в рамките на европейския семестър, за България беше записано още, че трябва да засили бюджетните мерки с оглед на възникващите отклонения от изискванията, и да въведе цялостна стратегия за повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сенчестата икономика.
Тези анализи и препоръки вече бяха подкрепени от държавните и правителствените ръководители и след като днес бъдат одобрени от  Съвета по икономически и валутни въпроси, ще придобият тежестта на изисквания към отделните страни – като част от координацията на бюджетните и икономически политики.
Страната ни е представена на заседанието от финансовия министър Петър Чобанов, който отказа да говори пред медиите.