Целта на управляващите е да се измъкнат!

Борисов: С какво ще бъде подпиран след това резервът, ако сега се изгребе всичко от него

Целта на управляващите е да се измъкнат, без да признаят колапса на всички системи. "Като се измъкнат, след това излизат и викат "Ааа, ние не сме виновни", каза още Борисов. Трябва само да вдигнат дълга, винаги съм бил против това, но пак им напомням - ние вдигахме и вземахме дълг, за да кофинансираме европейските проекти, взимахме дълг, за да вдигнем пенсиите от първия работен ден, който имаше нашето правителство, каза Борисов.

Правителството на предишната Тройна коалиция вдигна пенсиите на последното си заседание, като тогава самия Орешарски призна половин милиард дупка в бюджета. "Ние сме пипали резерва само за тези две неща - за пенсиите на българските пенсионери и за кофинансиране на европейските проекти", заяви лидерът на ГЕРБ. По думите му това е причината по време на управлението на миналото правителство да се строят магистрали, зали, жп линии и пречиствателни станции. "Те в момента правят разходи, които не се виждат къде са", заяви Бойко Борисов.

Именно, защото искам да защитя хората, искам да актуализират сега бюджета и да подпрем държавния резерв с необходимите средства, подчерта той.

„И вчера обяснявах, че служебният министър на финансите, без парламент не може да вдигне Закона за дълга, защото веднага трябва да бъде арестуван, защото ще го наруши. Това означава, че в тези 3 месеца на практика, докато дойде ново правителство, няма да има никакъв буфер за защита на всички останали партии и затова с такава загриженост, за да са сигурни хората, че няма проблем. Искам резервът да е пълен и да има достатъчно силен буфер", заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ попита, с какво ще бъде подпиран след това резервът, ако сега се изгребе всичко от него.

„Краят на седмицата е утре, ще чакаме един ден, ще кажат каква е дупката в бюджета и откъде трябва да се вземат парите”, каза още той. На въпрос, как ще коментира заявлението на премиера, че КТБ е изпусната банка, Борисов каза: „Една година са я изпуснали. По времето на ГЕРБ всички в Европа ни хвалеха за изключително добрата фискална политика, доброто управление на банките – те издържаха всички стрес тестове тогава”. Бойко Борисов допълни, че за една година правителството е съсипало всичко.