Борисов: В сегашното състояние на държавата няма система, която да не е в колапс

Безумията и в енергетиката са повече от ясни

„В сегашното състояние на държавата няма система, която да не е в колапс. Здравеопазването е в колапс, 491 млн.лв. трябват за актуализация там.” Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на срещата със синдикати и работодатели в Народното събрание и допълни, че това е мнението и на Българския лекарски съюз. „Когато ние преди една година бяхме против роднинските назначения в Министерството на здравеопазването, вие си затраяхте. Резултатите са – половин милиард трябва да се вземе от данъкоплатците заради неправилното управление”, каза още Борисов. Той бе категоричен, че безумията и в енергетиката са повече от ясни.  
„Много от вас знаят какво се готви да се направи като залог за 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй“, „ обърна се към синдикатите Борисов и добави, че не разбира защо не се произнасят по въпроса. Лидерът на ПП ГЕРБ каза още, че същевременно в Париж върви дело 1,8 млрд. евро. По думите му, неустойките по „Южен Поток”, ако продължи това надлъгване с ЕК, са 380 млн. евра, а синдикатите не са реагирали на писмото от руска страна, че 5-ти и 6-ти реактор ще струват повече от 600 млн. евро. Във връзка със състоянието на банките Борисов изтъкна ,че там също с държавни пари трябва да се осигури спокойствието на хората. „Тук искам внимателно да чуя и работодателите за безумно контрактуваните договори за около 1 млрд, за които няма финансиране, трябва ли сега да бъдат посочени в дефицита или октомври, което и да дойде правителство трябва да ги плати, и ако не ги плати кой ще ги плати? Имат ли моралното право да контрактуват договори без пари?”, попита Борисов. Той постави въпроса и какво би направило служебното правителство, ако не се актуализира бюджетът и парите не стигнат. „Парламент няма. Няма министър на финансите, който при Закон за дълга, да подпише да се вземе нов дълг, защото веднага би трябвало да го арестуват” , посочи бившият премиер.

„За мен винаги е било важно отговорността да бъде персонална, всеки да знае каква му е вината – дали е премиер, дали е министър, дали е партия, дали са управляващи”, отчете Бойко Борисов. Той заяви, че не приема под думата „политици“ синдикатите и работодателите да слагат под един знаменател ГЕРБ и тези, които една година без принцип, без никакво споразумение управляват. „Понеже, когато си гласуваха, всички имаха интерес най-важният одитен орган в държавата – Сметната палата да бъде изцяло на БСП, ДПС и „Атака”, без победилата за два пъти тази година партия, ние си замълчахме. Когато приеха закона за МВР и „Атака” услужливо стоеше в парламента и бетонираха лясковския герой за 5 години напред, си затраях. И сега, когато БСП напусна парламента, пак си затраях, а сега искате да ни сложите в един кюп“, каза още Борисов.

Председателят на ГЕРБ припомни, че вече е участвал при няколко консултации и при президента, и в парламента, като нито едно от споразуменията, нито едно от нещата, за които от ГЕРБ са се съгласили, не е било изпълнено впоследствие. „Нещо повече – започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, както е прието да се казва. В същото време вие искате да носим солидарна отговорност с тези, които управляват. Сиреч било какво било, днеска други сме”, обърна се Бойко Борисов към синдиците и работодателите. Той допълни, че за четирите години, през които ГЕРБ е управлявал, партията не е отказвала срещи със представители на синдикатите и работодателите и да не са решавани въпроси. Той отчете, че по време на управлението на ГЕРБ организираните протести са били много повече, отколкото през изминалата година. „Аз не приемам от синдикат да ми се казва ”оня, дето ще се върне на бял кон”, каза още Борисов и допълни, че кой ще управлява не го решават нито синдикатите, нито работодателите, нито партиите, а гражданите – на изборите. „Ние искаме днес на тази среща да кажем какво е реалното състояние на държавата и какви са капаните пред следващото правителство, служебното включително, и ако намерим вариант и общ език, да търсим разумен диалог с всички”, заяви Бойко Борисов.

ГЕРБ са съгласни с проекта за работата на Народното събрание при условие, че тя бъде допълнена със законопроект за изменение и допълнение на НЗОК и законопроект за изменение и допълнение за държавния бюджет. Това каза по време на срещата със синдикати и работодатели заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Цачева посочи, че това се казва в писмо на лидера Бойко Борисов в отговор на писмо от Михаил Миков за покана за консултации за обсъждане на седмичния дневен ред на Народното събрание. „Тоест ГЕРБ приема проекта на тази програма и очакваме от Министерски съвет да бъдат внесени законопроекти за промяна в бюджета на Здравната каса, което рефлектира и върху закона за държавния бюджет”, допълни Цачева.

„Това писмо Ви го връчвам, тъй като считам, че от проведените 3-4 вече на брой консултации, на които извънпарламентарни партии си направиха евтин пиар, че от тях зависело, те решили, те принудили и какво ли не още. Знаете, нечестивците говорят, написаното остава. Утре в 09:00 часа, ако това е дневният ред, ще бъда в парламента. Ако управляващите дойдат на работа, ще гласуваме това, което Миков ни е предложил. Всички други движения по този дневен ред, ще считаме за провокация към нас”, категоричен беше Бойко Борисов.

„Всичко, което Миков е предложил, съм приел и съм предложил допълнения”, каза председателят на ГЕРБ и добави, че предложените от него допълнения са нещо, което всеки нормален човек, без дори да е финансист, знае. Бойко Борисов добави, че не разбира защо трябва да има консултации, след като ГЕРБ са приели предложението на Михаил Миков, „Атака” отсъства от Народното събрание, а съотношението в пленарна зала е 2:1.