Десислава Атанасова: Парите за "чешмички" могат да отидат за здраве!

Има близо 500 млн. лева държавни пари, които могат да бъдат пренасочени към бюджета на НЗОК, категорична е тя

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да бъде точка в дневния ред на парламента за тази седмица, категорична е Десислава Атанасова, народен представител от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването.

Парите за "чешмички" могат да бъдат пренасочени към сектора на здравеопазването, коментира тя пред Радио „Фокус”.

"Средствата за здравеопазване могат да се вземат от онези 500 млн. лева, които бяха гласувани в Закона за държавния бюджет, и в момента в никакъв случай не се ползват, за да се разкрият допълнителни възможности за регионите", смята Атанасова.

Тя обясни: "Става въпрос за онези 500 млн. лева, които бяха наречени "средства за региони в растеж". Доколкото имам информация, само 18 млн. лева от тях са разплатени, тоест има достатъчно средства от това перо, които да бъдат пренасочени към бюджета на Здравната каса".

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че кризата в здравеопазването изисква важни решения. За една година управляващите не са направили нищо за подобряването на сектора и не са предприели необходимите реформи, изтъкна Десислава Атанасова.

По-рано днес лидерът на партията Бойко Борисов заяви от името на партията, че ще приеме предложената от председателя на парламента Михаил Миков Програма за действие на Народното събрание, само ако в нея влязат точките за промени в Закона за НЗОК и Закона за държавния бюджет, с които да се актуализира бюджетът на Здравната каса.