Първанов: Заради Станишев всички ще намразят Драгомир Стойнев

Сергей не е подавал оставка, само направи „малка рокада”, смята лидерът на АБВ

Сергей Станишев направи "мечешка услуга" на Драгомир Стойнев, като го посочи за свой наследник. Така Георги Първанов, президент на Република България /2002-2012/ и лидер на АБВ, коментира пред TV7 процесите в БСП от последните няколко дни.

Мнението на Първанов е, че самият факт, че лидерът на "Позитано" е посочил свой фаворит, може да обедини срещу въпросния фаворит всички противници на досегашното статукво.

Що се отнася изобщо до маниера сегашният лидер да посочи следващия, Първанов призна, че самият той е постъпил така - при оттеглянето си от лидерството на БСП е посочил е наследникът си Станишев. Уточни обаче, че обстоятелствата тогава са били съвсем различни – Първанов тъкмо бе избран за президент и с висока степен на обществено доверие.

За разлика от настоящия случай, когато доверието към Станишев е на съмнителни нива.

Георги Първанов обаче смята, че фактическа оставка на лидера на БСП няма. "Такова нещо в изказването на председателя, на доскорошния председател, няма. Има само заявка за предстоящ конгрес, на който би трябвало да се избере друг лидер", коментира президентът.

Според него Сергей Станишев запазва своята роля на ръководител на коалицията. "Той е човекът, който подписва листата, човекът, който легитимира политически съответната коалиция, а и партиите, които я съставляват, в това число и БСП. В крайна сметка той ще решава кои да бъдат хората. По този начин си запазва правото да съхрани една немалка част от екипа си", коментира лидерът на АБВ, който смята, че в случая става въпрос просто за "малка рокада".

Първанов категорично отрече твърденията, че единият от заявените кандидати за поста – Мая Манолова, всъщност е неговият "троянски кон" в БСП. Той припомни, че самата Манолова е сред най-яростните му критици.

Лидерът на АБВ отказа да демонстрира симпатии към когото и да е от кандидатите за лидерство в бившата му партия, тъй като така само би направил лоша услуга на всеки един от тях. Той обаче е категоричен, че при избора на новия председател трябва да има сериозен лидерски сблъсък, в добрия смисъл на думата, със сериозни дискусии и без компромати.

"Амбицията на АБВ за предсрочния парламентарен вот е голяма", каза още Георги Първанов. Постигането й обаче няма да е лесно заради огромния манипулиран вот, реализиран чрез натиска на администрацията – и централна, и местна, нещо, на което станахме свидетели на евроизборите. Натискът на парламентарния вот ще бъде още по-голям, прогнозира президентът.

По въпроса за ангажиментите на АБВ в следващото Народно събрание, Георги Първанов посочи няколко основни приоритета на партията: отпадане на плоския данък, смесена избирателна система, стоежа на АЕЦ "Белене". "Каквото и да стане обаче на изборите, какъвто и да е резултатът от вота за една или друга партия, не бих съветвал лидерите на една политическа сила да поемат самостоятелно управлението на страната в този тежък момент", заяви лидерът на АБВ.