Георги Първанов: Политическата система в България е в застой

Партиите не предлагат нищо ново

Дългосрочната им визия за развитие на България е едва в рамките на един мандат.
Постигането на национално надпартийно съгласие по важните за България приоритети, за което призоваваме от АБВ,  е неизбежно, ако искаме страната ни да тръгне нагоре. Осъзнават го всички водещи политически фигури у нас. Някои от тях обаче продължават да търсят конфронтацията, защото това е единствения вариант да останат начело на своите формации. Това заяви в ефира на радио К2 президентът (2002-2012) и лидер на Алтернатива за Българско Възраждане Георги Първанов.  Без промяна в начина си на работа, както това се случва в Европа,  партиите в България няма да могат продължат, а някои от тях може и да загинат, посочи той. По думите му голяма част от политическите сили в страната, включително и тези, които участват в управлението на държавата, отдавна не предлагат на избирателите нова и модерна политика, която залага на дългосрочна визия за развитие и гледат напред в бъдещето единствено в рамките на един мандат.
Пътят на промяната минава през диалога и постигането на национален консенсус по няколко приоритетни за развитие области на България, посочи още Георги Първанов. Според него страната ни трябва да приложи същия подход при формирането на европейските си приоритети, които трябва да се защитават категорично от всички бъдещи български евродепутати.
В отговор на въпрос Първанов коментира публикуваните в медиите разследващи репортажи за купуване на гласове. За съжаление, виждаме материали, в които има ясни данни за манипулация и корпоративен вот. Още по-жалкото е, че това се прави от онези, които преди време яростно заклеймяваха този процес. Хората трябва да разберат, че тези, които се опитват да купят техния глас, го правят с пари, ограбени от народа, посочи той.