Първанов: Държавата е блокирана, институциите не работят, барикадата е навсякъде

Заседанието на КСНС не е постигнало търсените цели

Държавата в момента е блокирана, институциите не работят и днес барикадата е навсякъде. Това коментира в "Гореща точка" по TV7 Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/, като направи паралел със ситуацията през 1997 година. Той е на мнение, че заседанието на КСНС не е постигнало търсените цели. Според  Първанов съветът е трябвало да развърже възела на националните проблеми, но на практика само е маркирал проблемите.
Като ключови въпроси от национално значение президентът посочи бюджетната политика, енергийната политика, политиката на държавата по отношение на евросредствата.
Като причина да се стигне до настоящата политическа ситуация в страната Георги Първанов посочи липсата на готовност от страна на БСП да поеме управлението и липсата на градивна държавническа кауза. Председателят на АБВ посочи като слабо място липсата на коалиционна политика на левицата и липсата на представа за границата на коалиционен компромис, влизане във властта без идея за държавно управление и без готов кабинет.  „И не са виновни ДПС, че имат толкова голяма роля в управлението. Виновни са тези, които им позволиха това", коментира Първанов. Той е на мнение, че ДПС може и да не влезе реално в следващото управление на държавата, но ще направи всичко, за да запази сегашните си позиции. Партията на Доган обаче трябва да остане на резервната скамейка на политическия живот в България, категоричен е президентът.
За близките перспективи пред българската политика, в условие на предсрочни парламентарни избори, Първанов прогнозира бъдещо коалиционно управление. То обаче трябва да е стабилно, действено и ефективно. Той смята, че е най-добре за държавата управлението да бъде еднопартийно, но изрази съмнение това да се случи. Коалиционното управление обаче трябва да е с ясно определени ангажименти и ясни граници на готовност за компромис на всяка една от формациите в управленската коалиция, подчерта президентът.
Що се отнася до ролята на АБВ в бъдещото управление, Георги Първанов подчерта, че бъдещата партия, за да влезе в коалиция, трябва да е достатъчно силна, за да формира политики и да налага едни или други решения. Лидерът на АБВ е категоричен, че формацията няма да търси коалиция самоцелно, но е отворена за диалог във всички посоки. От политическия диалог, в който ще участва АБВ обаче, той изключи ДПС и радикалните формации от типа на „Атака”.