Мартин Шулц бе избран за председател на Европейския парламент

Шулц получи подкрепата на 409 евродепутати, при гласували 723

Мартин Шулц бе избран на днешната учредителна сесия на Европейския парламент в Страсбург за председател на институцията в следващите две и половина години. След като приключи мандата си, най-вероятно той ще бъде заместен от представител на Европейската народна партия, според постигнатата вече договореност между двете най-големи групи в ЕП.


В избора на председател участваха 723 депутати. Изискваното абсолютно мнозинство съставляваше 307 гласа, а Шулц бе подкрепен от 409 евродепутати. Останалите претенденти за поста бяха Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саяд Карим (Европейски консерватори и реформатори, Великобритиния) и Улрике Луначек (Зелени, Австрия).


При поемането на поста Шулц отбеляза, че е първият председател на ЕП с втори мандат, след като бе начело на институцията във втората половина от мандата на предходния парламент. Той открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по търговското споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на ЕС. Шулц добави, че Общността следва да има независима енергийна политика, със сигурност на доставките и достъпни цени на енергоносителите.


"Тези, които искат да търгуват с ЕС, трябва да приемат върховенството на закона, а не да изповядват правото на по-силния", заяви Шулц. Той се обяви в защита на човешкото достойнство без значение на произход, пол, сексуална ориентация, етническа и религиозна принадлежност.