Започва пленарната сесия на Европейския парламент

От днес започва първата пленарна сесия на новия Европейски парламент, която ще продължи до четвъртък, 3 юли

 

Седем политически групи ще участват в разпределението на отговорните места. На 24 юни изтече срокът за сформиране на групи за началото на новия мандат. Според правилата на ЕС всяка група трябва да включва най-малко 25 депутати от седем различни страни членки.

Група на Европейската народна партия (ЕНП)
Председател - Манфред Вебер (Германия) - Депутат в ЕП от 2004 г. През миналия мандат той беше член на комисията по конституционни въпроси и заместник-председател на групата на ЕНП.
Брой членове - 221

Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ПЕС)
Председател - Мартин Шулц (Германия) - Председател на Европейския парламент от 2012 до 2014 година; преди това председател на групата на С&Д в Парламента; депутат в ЕП от 1994 г.
Брой членове - 191

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР)
Председател - Сайед Камал (Великобритания) бе избран за водач на групата. Той е депутат в ЕП от 2005 г. В предишния мандат той участваше в икономическата комисия на Парламента.
Брой членове - 70

Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ)
Председател - Ги Верхофстад (Белгия) - Бивш министър-председател на Белгия (1999-2008 г.), в миналия мандат на ЕП също водеше групата на АЛДЕ.
Брой членове - 67

Група на Европейската обединена левица/Северната Зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ)
Председател - Габриеле Цимер (Германия). Това е нейният трети мандат в ЕП. Тя председателства групата от 2012 г.
Брой членове - 52

Зелени / Европейски свободен алианс (Зелени/ЕСА)
Председател - За съпредседатели на групата бяха избрани Филип Ламберц (Белгия) и Ребека Хармс (Германия). Г-жа Хармс вече бе съпредседателка на групата през предишния мандат, а г-н Ламберц поема поста от Даниел Кон-Бендит (Франция).
Брой членове - 50

Група на „Европа на свободата и пряката демокрация" (ЕСПД)
Председател - Найджъл Фараж (Великобритания) и Давид Борели (Италия) - Г-н Фараж е член на Европейския парламент от 1999 г. и бе съпредседател на група в предишния мандат. Г-н Борели е новоизбран депутат, в миналото е бил общински съветник в Тревизо
Брой членове - 48

В новия парламент влизат 751 депутати.

Българските евродепутати са 17 - по 6 от ГЕРБ (Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев, Мария Габриел, Томислав Дончев), 4 от ДПС (Илхан Кючук, Искра Михайлова, Неджи Али, Филиз Хюсменова) и БСП (Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков, Сергей Станишев), 2 от България без цензура (Ангел Джамбазки и Николай Бареков) и 1 от Реформаторски блок (Светослав Малинов).

Групите заемат 699 места. Останалите се заемат oт така наречените "необвързани". Тъй като не са група, те няма да получат административна и финансова подкрепа за осъществяване на политическата си дейност.

Към тях влизат крайнодесни партии от Холандия, Австрия, Франция, Белгия, Италия и други. Сред тях са Националният фронт на Марин льо Пен и Партията на свободата на холандеца Геерт Вилдерс. Преди няколко дни те не успяха да формират група.