Европейският парламент избира председател на Европейската комисия

Очаква се лидерите на ЕС да номинират Жан-Клод Юнкер, като това ще стане с гласуване с вдигане на ръка на обяда в Брюксел

Форумът на ЕС започна в белгийския град Ипр с възпоменателната церемония за отбелязване на 100 г. от Първата световна война. След това бе предвидена работна вечеря в Брюксел.

Днес е решителният ден на срещата, на който се очаква лидерите на ЕС да изберат наследник на Жозе Мануел Барозу начело на Европейската комисия. Очаква се те да номинират Жан-Клод Юнкер, като това ще стане с гласуване с вдигане на ръка на обяда в Брюксел, което не се е случвало никога досега на европейска среща на върха, разкрива “И Ю Обзървър”.

Такова гласуване може да се проведе, ако няма консенсус и го поиска която и да е страна членка. Очаква се това да направи британският премиер Дейвид Камерън в последен опит да блокира кандидатурата на Юнкер, предаде Би Би Си. Германската канцлерка Ангела Меркел дала известна надежда на Камерън, като се съгласила на такова гласуване. Досегашните съюзници на Лондон - Холандия и Швеция обаче оттеглиха опозицията си срещу Юнкер и ще го подкрепят. Очаква се Великобритания да остане сама срещу Юнкер, но “да отвърне на удара”, като откаже да подпише заключенията от евросрещата.

Жан-Клод Юнкер няма да стане официално шеф на следващата Еврокомисия, преди да бъде подкрепен от мнозинството от депутатите в Европейския парламент. Гласуването там е насрочено за 16 юли. Очаква се на срещата днес лидерите да подпишат споразуменията за асоцииране с Молдова и Грузия, както и икономическата част от споразумението за асоцииране с Украйна.