Ивайло Калфин: Когато имаш чиста съвест, никой не може да те спре

На учредителна конференция в София АБВ официално стана партия

"Когато имаш ясна цел и чиста съвест, никой не може да те спре". Това заяви Ивайло Калфин на днешната учредителна конференция на АБВ в София.

"Отворени сме, търсим диалог с всички, не сме сектанти, търсим участие на гражданите в изработването на политиката. Политическата дейност е колективно упражнение. Всеки един от нас, който се присъединява към нас, трябва да усеща това", добави той.

И изтъкна: "С подобни идеи, цели, каквито има АБВ, и активна работа ще се представим много добре на следващите парламентарни избори".

Ивайло Калфин още веднъж изтъкна приоритетите, които АБВ защитаваше като движение и ще продължи да търси като партия: повече справедливост в България, по-малко неравенство; изцяло нов смисъл на политиката. "Политика, която работи, за да дава решения за гражданите, а не да намира места на този или онзи, които се занимават с нея или се въртят около нея".

"Основните ни цели са ново разбиране на демографията - не само като раждаемост/смъртност, а и качество на живот и перспектива в бъдеще. Искаме нова икономика, искаме ново образование – една успешна държава финансира своето образование. Нов модел на заетост – дори работещите са бедни, достъпно здравеопазване. Искаме социална защита и, нещо много важно - повишаване на доходите на българите; искаме устойчиво регионално развитие, искаме справедлива данъчна система", подчерта Калфин.

АБВ не подкрепя сключването на споразумение с Международния валутен фонд.

"Управляващите трябва да се съсредоточат върху решаване на проблемите, а не да викат Международния валутен фонд и не знам кой да ни решава проблемите. Проблемите се решават с диалог, със съгласие и тогава, когато българските граждани се мобилизират за тези цели", изтъкна Калфин.

"Политиката е сбъркана системно – тя не се състои в коледните надбавки за пенсионерите, а в това, всеки да си знае мястото – институциите да работят в публичния интерес, бизнесът да иска от държавата да спазва правилата, а не да ги нарушават.

Сигурен съм, че с активна работа ще се представим много добре на следващите парламентарни избори. Няма алтернатива за България извън Европейския съюз, която да е очевидна, приемлива, видна и примамлива за България. Само че това не значи ние да ходим и да следваме всяко нещо, което ни се каже. Това означава държавата да има самочувствие и да участва в процесите, които се ориентират в Европа, да използва възможностите, които ни се предоставят", каза още Ивайло Калфин.