Калфин: Няма натиск върху правителството. Има слаб парламент

Ако се сменят министри, трябва да се каже какви са грешките им, категоричен е той

Резултатът от изборите за Европейски парламент е доста под амбициите на АБВ. Това обаче е база, на която да се стъпи. Такава оценка даде Ивайло Калфин на евровота в предаването „На светло с Люба Кулезич” по Нова телевизия. И допълни, че кампанията и изборите са успели да оформят силно ядро от мотивирани да вървят напред хора в АБВ.

По въпроса за евентуална бъдеща коалиция в контекста на нов български парламент, Калфин подчерта, че АБВ не предвижда никакви коалиционни действия преди провеждане на избори. "Преди изборите в никакъв случай няма с никого да поемем ангажимента. След избори също не е задължително да влизаме в коалиция. Имаме достатъчно ясно поставени цели и принципи. По принцип идеите са ни свързани с левицата, но ако по този начин БСП се държи, това не е левица", обясни Калфин.

Една година сме след началото на сегашното държавно управление, той определи правителството като неспособно, а парламентът – като слаб. "Едно управление на една година се смята, че е още в началния си стадий. За съжаление доверието към способността на това правителство да направи нещо изчезна. Всички тези оправдания, че то работило под натиск, не са верни. Няма натиск върху правителството. Има слаб парламент. Има невъзможност за парламентарна поддръжка, но натиск не виждам. Имаше около кандидатурата на г-н Пеевски и то изчезна след това. Така че очевидно, че това може правителството, очевидно, че от него това искат партиите. Сега казват, че сменяме министри. Никой обаче излиза да каже защо ще ги сменят тези министри".

За обявените намерения за смени в състава на правителството Ивайло Калфин е категоричен, че ако се сменят министри, трябва да се каже какви са грешките им и респективно как да се подобри работата – такова нещо обаче не се чува, коментира той. Според него това ще е козметична смяна, която няма да промени работата на правителството.

За близката перспектива на АБВ Ивайло Калфин посочи, че формацията продължава напред, става партия, като запазва коалиционния си характер по формулата в момента. "Даже идеята е да разширим коалицията с една така възможност за включване на гражданско участие, включително неправителствени организации. Идеята ни е действително да излизат повече по-различни и по-млади хора, да се опитаме да генерираме енергия в обществото", посочи той.