Честит празник, Перник!

85-годишнината от основаването на града ще бъде отбелязана подобаващо

Днес е голям ден за Перник - той отбелязва 85 години, откакто е град, припомня БНР.

Град Перник е един от "добрите съседи" на София. Той разположен на 30 км югозападно от столицата, освен това се намира на 59 км от Кюстендил и на 70 км от Благоевград. По последни данни на НСИ към края на 2013 г. населението му е от 77 382 души, което го прави най-многочисления град в Западна България.

Селището има древна история, която започва преди цели осем хилядолетия.

Във връзка с разрастването на въгледобива през 1893 г. била открита за експлоатация жп линията Перник-София, а в края на 1907 г. била построена линията Перник-Радомир.

През 1899 г. там е изградена първата електроцентрала в България. Миграцията на хора от цялата страна и заселването им тук довело до построяването на няколко работнически жилищни квартали.

От края на ХІХ век до 1929 г. село Перник се превърнало в значителен индустриален център. На 26 юни 1929 г. то е обявено за град. През втората половина на ХХ век до 1989 год. Перник израства като промишлен център с национално значение с добре развита металургия, машиностроене, енергетика.

Със своите фестивали Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както и нейно седалище за България. През 2009 г. официално е обявен за европейска карнавална столица заради международния маскараден кукерски фестивал "Сурва".

Голямата годишнина ще бъде отбелязана днес пред Двореца на културата в града.