Борисов лобира за младите ни специалисти в САЩ

Лидерът на ГЕРБ се срещна с представители на бизнеса и неправителствените организации във Вашингтон

Българските млади специалисти могат да запълнят нуждата от кадри по различни проекти и програми в САЩ. Тази теза защити лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в столицата Вашингтон, където участва в среща с представители на бизнеса и неправителствени организации в Центъра за европейски политически анализи.

Борисов призова американската държава да включи младите ни кадри в своите програми за обучение и инвестиционни проекти. "Преди да разширите инвестициите си, САЩ трябва да подпомогнете и обучението на достатъчно млади кадри в България, които да работят по различните проекти", заяви той на срещата.

"Голяма част от сегашните специалисти са получили образованието си в Русия или България. За новите инвестиционни проекти обаче ще са ви необходими ново поколение специалисти, които да познават най-модерните технологии и стандарти. Затова ви призовавам да разработите съвместни програми за обучение на специалисти от различни области заедно с българските университети. Центърът за европейски политически анализи може да си партнира успешно в тази посока и с Българската академия на науките, където имаме прекрасни специалисти и възможности", изложи тезата си Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ предложи да се обсъдят и възможностите за учредяването на различни стипендии за млади българи, които да се обучават в САЩ, защото страната ни има много способни младежи, които печелят първите места от различни световни олимпиади по математика и други дисциплини.

"Паралелно с обучението на млади специалисти, американските компании могат успешно да разширят своите инвестиции в България. Сферите за това са много – от енергетиката, през туризма и строителството, до селското стопанство и други", подчерта още Бойко Борисов.