Борисов: За съжаление демокрацията у нас е обратим процес

Правителството на ГЕРБ вече се е доказало като надежден и предвидим партньор, заяви във Вашингтон председателят на Международния републикански институт Марк Грийн

"В България ГЕРБ разгроми комунистите с 12% разлика на европейските избори и същевременно победихме президента на ПЕС Сергей Станишев. Благодарение на нашата работа единствено от България националистическите партии не изпратиха свои депутати в новия Европейски парламент". Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с председателя на Международния републикански институт Марк Грийн във Вашингтон, където той е на едноседмично посещение.

Въпреки изборните резултати, за съжаление се оказва, че демокрацията в България не е необратим процес и комунистите и националистите все още могат да влияят негативно на развитието на страната ни, подчерта Борисов, като поясни: "Примерите в тази посока са доста, но с тройния енергиен шлем, който планираха комунистите, България може наистина да се окаже един ден отново извън обединена Европа".

"Ето защо с идването си на власт правителството на ГЕРБ спряхме петролопровода Бургас – Александруполис и АЕЦ „Белене“ и казахме, че Южен поток може да се строи само при спазване на европейското законодателство. Но комунистите в България подписаха договора без европейска санкция и избраха за изпълнител без прозрачен конкурс фирма, която е в забранителния списък на САЩ. На този фон САЩ могат да избират с кого да работят в България – с комунистите или с ГЕРБ", добави председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов посочи, че правителството на ГЕРБ вече се е доказало като надежден и предвидим партньор на САЩ и Европа и изрази надежда, че всички отчитат тежките решения, които кабинетът му е направил в борбата с международния тероризъм.

От своя страна посланик Марк Грийн подчерта, че Международният републикански институт оценява високо реформите, проведени от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов.

"Следим внимателно ситуацията в България и региона и отчитаме нуждата да работим заедно за стабилизиране на демократичните процеси. Когато управлявахте Вие и ГЕРБ, бяхте радетели на принципите на пазарната икономика, по които сега забелязваме отстъпление. Още от създаването на ГЕРБ ние ви смятаме за приятели и надеждни партньори и ще продължим да ви подкрепяме. Убедени сме, че България има нужда дясноцентристка партия като ГЕРБ да управлява страната и да утвърждава демократичните принципи", заяви посланик Грийн.

В заключение председателят на Международния републикански институт се обърна към Бойко Борисов с цитат на Томас Джеферсън: "Когато един човек е въоръжен с истината, той представлява мнозинство и винаги получава подкрепата на народа си".