БСП бърза да реши вътрешнопартийни проблеми чрез провеждане на бързи избори

Според българската Конституция няма как да има избори през юли

Според българската Конституция няма как да има избори през юли. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия. Българските социалисти цяла година не чуваха скандиранията в София и в другите големи градове на страната „Оставка” и „Избори”. Беше ясно, че ще има предсрочни избори, само те не бяха разбрали и сега изведнъж искат избори другия месец. Тяхно право е те да поискат това, но дори министър-председателят да подаде оставка, се завърта конституционната рулетка, възлага се на най-голямата парламентарна група, дори тя да откаже веднага се възлага на втората, има време между тези възлагания, каза той.

Георги Марков допълни, че след това ще отиде топката в ДПС, които ако искат могат да я забавят, няма срокове и едва тогава парламентът трябва да бъде разпуснат, ако и трите групи не направят правителство с указ на президента, който трябва да назначи служебно правителство и да насрочи дата на изборите, която ще е около два месеца след това.

„Според мен държавният глава ще направи така, че изборите да влязат есента, а не сега лятото, когато избирателите са на море. Юли, това е практически невъзможно”, заяви той. „Очевидно БСП бърза да си реши вътрешнопартийните проблеми чрез провеждането на бързи избори, при които нещата да замръзнат така, както са били до сега. Това е нещо, което е много добре за постоянния победител на осемте поредни избори – ГЕРБ”, каза още Георги Марков.

„Аз не разбирам вътрешнополитическите проблеми в БСП, въпросът е много деликатен, очевидно защото има три измерения. От една страна Сергей Станишев губи осем пъти избори от ГЕРБ, от друга страна е шеф на ПЕС и от трета страна не мога да си представя кой ще ги оглави. Не съм добре запознат с възможностите на партията. Очевидно това са трите проблема. Мисля, че от тази тежка загуба, особено тежка в големите градове на страната, нещата отиват в разпадане на някои структури и минаването им към АБВ. Но пак казвам, не съм специалист в областта на вътрешните проблеми на БСП”, обясни още Георги Марков.